Tuesday, 11 September 2012

Taubat sambal belacan.

Anda tahu cagha nak masak nasik?
Tahu kan?

Anda tahu tumbuk sambal belacan? Tahu? Tak tahu? Teruskan membaca.

Ok. Bila-bila lapang, anda masak nasik. Agak-agak bila nasik tu dah nak masak, anda tumbuk sambal belacan.

Ambil cili merah beberapa batang.
Tumbuk dalam lesung batu.
Masukkan sedikit belacan. ( lebih wangi kalau belacan dipanggang barang seketika ya...)
Tumbuk hingga lumat.
Keluarkan sambal belacan dan tinggalkan sedikit di dalam lesung tadi.

Bila nasik dah masak, ambik sesenduk nasik yang sememangnya cukup panas.
Masukkan ke dalam lesung.
Gunakan sudu dan dikaut sekali dengan sambal, masukkan dalam pinggan.
Jangan lupa perahkan sedikit limau.

Apalagi, bukak mulut dan suapkan ke dalam mulut sendiri.
Pergh!

Ada ikan masin?

Lagi menyentap.

Inilah ramuannya untuk melawan mulut atau bibir pecah ketika aku kecik2 dulu.
Meleleh segala air liur dan hidung beb...

Cubalah...

No comments:

Post a Comment